Cezeri Teknoloji Lisesi, akademik kazanımları, dil edinimi ve mesleki gelişimleri sağlayan kendine mahsus Cezeri Teknoloji Programını uygular.
Cezeri Teknoloji Lisesi; elektronik, yazılım, makine, kontrol ve otomasyonun birleşiminden doğan yeni nesil teknoloji dalı mekatronik eğitimleri verir. Uzman ve deneyimli kadrosuyla J-Tech Atölyelerinden oluşan teknoloji üssünde geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirir. Mesleki gelişimler; teorik ve uygulamalı eğitimler, teknopark stajları, ulusal ve uluslararası yarışmalar, okul içi ve dışı aktiviteler ile ileri seviyeye taşınır.
Cezeri Teknoloji Lisesi, öğrencilerin akademik, psikolojik, sosyal ve mesleki gelişimlerini takip eder. Öğrencilerin, karakter ve kariyer gelişimine yönelik ders içerikleri ile akademik program güçlendirilir. Öğrenciler dört yıl boyunca sayısal ağırlıklı eğitimler alır ve eğitimleri süresince üniversite sınavı için gerekli donanımı edinirler. Cezeri Akademi, üniversite hazırlığı için gerekli olan ek ders, kurs ve etüt programlarını planlar. Sınav grubu olan 11 ve 12. Sınıf öğrencileri yoğunlaştırılmış deneme sınavlarına ve takviye programına dahil olur.
Cezeri Teknoloji Lisesi, 21. Yüzyıl bilim ve teknoloji birikiminin taşıyıcısı olan İngilizce’yi programının merkezine koyar. Uluslararası alanda tecrübe sahibi native eğitimcilerle yoğunlaştırılmış İngilizce eğitimleri lise eğitimi boyunca devam eder. Öğrencilerin kariyer gelişimlerini temsil edecekleri düzeyde İngilizce edinmeleri hedeflenir. Buna yönelik uluslararası geçerli sertifika sınavları, dil kampları, İngilizce akran eğitimleri, dil kulüp çalışmaları CTP kapsamında uygulanır.
Misyon
Yaşanabilir bir dünya için bilim ve bilgeliği ahlak ve erdemle anlamlandıran nesiller yetiştirmek.
Vizyon
Geliştirmiş olduğumuz Cezeri Teknoloji Programı (CTP) ile yetiştireceğimiz bilinçli, mutlu, erdemli, sosyal ve üretken nesillerle 21. yüzyılın öncü eğitimi kurumlarından olmak.
Cezeri Teknoloji Lisesi, doğa ve canlıya zarar vermeden modern ve ileri öğretim yöntemlerini kullanan vizyon sahibi bir eğitim kurumudur.
Cezeri Teknoloji Lisesi’nin eğitim felsefesini mutluluk ve erdem, inovasyon ve teknoloji, sanat ve spor, dil ve kültürler, bilim ve doğa sevgisi oluşturur.
Cezeri Okulları’nın temel amacı, öncü, sosyal ve erdemli nesiller yetiştirerek geleceğe yön vermektir.
“Mekatronik”; makine, elektronik, yazılım ve kontrol alanlarının entegresiyle oluşan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çağın mühendislik teknolojisi olarak nitelendirilen mekatronik, modern yaşamda sağladığı büyük kolaylıklar sonucunda, son yıllarda tüm dünyada en geniş uygulama alanına sahip mühendislik alanına dönüşmüştür. Nitekim bugün günlük yaşamda kullanılan sıradan araç-gereçlerden, uzay teknolojisine kadar çok geniş bir yelpazede mekatronik ürün pazarı gittikçe genişlemektedir. Savunma sanayi, insansız hava araçları, robotlar, bina otomasyonu, tıbbi uygulamalar, endüstriyel otomasyon, otomotiv, üretim, bina otomasyonları, akıllı ölçüm cihazları gibi alanlarda kullanılır.
Günümüzde disiplinler arası eğitim almak birçok farklı alana yönelebilme özgürlüğünü de beraberinde getirir. Cezeri Teknoloji Lisesi mekatronik bölümünden mezun olan öğrencilerin çalışma alanı oldukça geniştir; makine, elektrik-elektronik, bilgisayar bilimleri, yazılım, otomotiv, kontrol ve otomasyon, robotik ve malzeme üretimi örnekler arasında yer alır.
Cezeri Teknoloji Lisesi, kendine özgü eğitim programı, uygulamaları ve hedefleri ile eğitimde farkını ortaya koyar.
Cezeri Teknoloji Lisesi, eğitimi bütünsel ve ilkesel olarak planladığı Cezeri Teknoloji Programını (CTP) tüm sınıflarda uygular, Cezeri Teknoloji Programı üç bileşenden oluşur. Bunlar;
Gelişim, Mekatronik ve Yetenek disiplinlerinin entegre edildiği DMT (Development, Mechatronics, Talent), programı bilişsel gelişime odaklanır. Öğrencilerin kariyer hedeflerinde ihtiyaç duydukları temel beceri ve bilgi donanımı DMT programı ile sağlanır.
J5, teorinin pratiğe dönüştüğü uygulama merkezidir. Öğrencilerin tüm atölye çalışmaları, kulüp, aktivite, yarışma ve organizasyonları J5 kapsamında gerçekleştirilir. Bilginin zihinlerde işlenip hayata geçirilmesini sağlar. J5; J-TT, J-Tech, J-Talent, J-Trail, J-Talk olmak üzere beş temadan oluşur.
Kişisel gelişim programı olan PDP (Personal Development Program), öğrencilerin psikolojik, sosyal, mesleki ve akademik gelişimlerini takip ederek öğrencilerin iç kaynaklı motivasyon geliştirmelerine hizmet eder. PDP ile öğrencilerin bireysel farkındalıkları arttırılarak gerçekçi gelecek kurguları yapmaları sağlanır. Öğrencilerin, potansiyel tohumlarını uygun koşullarda yeşerterek çok yönlü ve kendini gerçekleştiren bireyler yetiştirilir. PDP, öğrencilerin hayat denklemlerini doğru bir şekilde kurarak mutlu ve erdemli bireyler olmalarını hedefler.
Cezeri Okulları bilgiyi tüm boyutları ile kavramak ve hayatın içerisinde anlamlı bir yere yerleştirmek için öğrencilerin bilgiyi işlemesi gerektiğine inanır. Bilgiyi kavrayıp analiz ve sentez edebilme ancak deneyim ve uygulama ile gerçekleşir.
Bilgiyi işlemek ve içselleştirmek için öğrenciler deneyimlerini J-Tech Atölyelerinde uygulamalı şekilde edinir. Esnek eğitim ortamları olarak J-Tech Atölyeleri, Cezeri Teknoloji Lisesi’nin uygulama üssüdür. Öğrenciler katılacakları tüm ulusal ve uluslararası yarışmalar için çalışmalarını J-Tech Atölyelerinde gerçekleştirir.
Cezeri Teknoloji Programı kapsamındaki teoriyi pratiğe dönüştüren J5 programı ile öğrenciler tüm branşlarda öğrendiklerini uygulamaya geçirirler. Uygulamalı eğitim ile Cezeri öğrencileri bilgiyi edinerek bireysel öğrenme deneyimleri oluşturur.
Cezeri Teknoloji Programını oluşturan ana unsurlardan biri dil edinimidir. Cezeri Teknoloji Lisesi, dil eğitimlerini öğrencinin kimlik ve kariyer gelişiminin bir parçası olarak kabul eder. Her bir dilin kendine özgü kültür, bilgi ve düşünce dünyası dil eğitimleri kapsamında öğrencilere kazandırılır. Öğrenciler dili öğrenmez, dilin doğası içerisinde kendini ifade etmenin yolunu bulur.
Yeni bir dil edinmek uluslararası alanda daha geniş coğrafyalarla ilişki geliştirebilmeyi sağlar. Aynı zamanda yeni bir dil konuşabilmek öğrencilerin hayatlarına yeni vizyon ve bakış açısı katar. Bu bilinç ile dil eğitim programlarını kurgulayan Cezeri Teknoloji Lisesi, dil eğitimlerini uluslararası alanda tecrübe sahibi native eğitimciler tarafından verir.
Dil edinme politikası kapsamında çeşitli dil programları Cezeri Teknoloji Programına dahil edilir. Dil kampları, İngilizce akran eğitimleri, dil kulüpleri vb. çalışmalar ilk yıldan itibaren uygulanmaya başlar. Öğrencilerin, dil gelişimleri uluslararası geçerli dil sertifika sınavları ile takip edilir. Öğrencilerin aldığı dil seviye sertifikaları üniversite başvuru portfolyolarına eklenir.
Teknoloji, bilimin 21. Yüzyılda geldiği dönüm noktasıdır. İnsan hayatına yaptığı müdahaleler ile teknoloji psikolojik, sosyolojik ve kültürel dönüşümleri beraberinde getirir. Dünyayı insan avcuna sığdıran teknoloji, geleceğimizin gerçeği olarak Cezeri Okullarının temel disiplinidir.
Geleceğin kurgusundan bugününü planlayan Cezeri Teknoloji Lisesi, öğrencilerini teknolojiyi kullanan değil üreten konumuna taşır. J-Tech Atölyelerinin bulunduğu teknoloji üssünde Teknopark okul anlayışıyla araştırma, geliştirme ve üretme faaliyetleri gerçekleştirilir.
Cezeri Teknoloji Lisesi, teknopark okul olarak sektör içerisinde yer alan kuruluşlarla işbirliği halinde çalışır. Kurumsal işbirlikleri, teknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri öğrencilerin yakından takip etmesine imkan sağlar. Öğrenciler ürettikleri insana fayda merkezli teknoloji ile topluma hizmet ederek sosyopark okul anlayışımızı hayata geçirirler.
C.C.C. (Career Counseling Center), öğrencilerin kariyer planlama süreçlerinde; kendini keşfetme, uzmanlık alanı kararını verme ve uygulama yöntemlerini oluşturma adımları boyunca öğrencilere rehberlik eder. Kariyer, kimlik oluşumu sürecinin etkin faktörlerindendir. Bireylerin, ilgi ve yeteneklerinin uzmanlık alanlarında vücut bulmasıyla gelecek kurgusu gerçekçi ve etkili bir şekilde yapılır.
Cezeri Okulları, öğrencilerin kariyer hedeflerini oluşturmada ilk yıldan itibaren görüşme, test ve formlarla çalışmalara başlar. Öğrenci ve velinin ortak bir paydada buluşması için velileri de kariyer planlama sürecine dahil eder.
Öğrencinin kendi hedeflerini koymasına rehberlik eden C.C.C., uygulama adımlarını öğrenci ile birlikte planlar. Öğrencilerin kariyer vizyonu oluşturmasında yapılan konferans, sunum ve üniversite gezileri etkili bir motivasyon aracıdır.
Öğrencilerin, üniversite sınavında ihtiyaç duydukları ders içerikleri ek kurslar ve programlar aracılığı ile verilir. Sayısal derslere yönelik programlar ilk yıldan itibaren artarak devam eder.
İlk yıldan itibariyle ünite tarama testleri yapılır. Süreç değerlendirmesi öğrencilerin akademik ihtiyaçlarına paralel yürütülen programları ile uygulanır.
Cezeri Akademi, her yıl öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklemeye yönelik hızlandırılmış kamplar organize eder. Bu kamplarla öğrencilerin akademik noktaları tamamlanırken deneme sınavları ile gelişimleri desteklenir.
Öğrencilerin akademik anlamda gelişimlerini takip etmek üzre PDP (Kişisel Gelişim Programı) ve C.C.C. işbirliğinde yürütülen bireysel mentörlük sistemi uygulanır. Mentörler öğrencilerin ihtiyaç analizlerini yapar ve öğrenci bazlı hazırlanan planları takip eder.
Dersler üniversite sınavına yönelik olarak planlanır ve soru çözüm saatleri yer alır.
Öğrencilere düzenli aralıklarla deneme sınavı yapılarak seviyeleri ölçülür.
Hafta içi ve hafta sonu kurs ve etüt programı uygulanır.
Lise eğitimi boyunca kulüp çalışmaları, ek dersler ve seçmeli dersler ile 1000 saatin üzerinde İngilizce dersi verilir.
İngilizce dersleri, uluslararası tecrübesi olan kıdemli, native eğitimciler tarafından verilir. Öğrenciler, dört yıl boyuncu sürecek dil gelişimleri ile uluslararası platformlarda kariyerlerini İngilizce üzerinden temsil edebilecek donanımı elde ederler.
İngilizce dersleri, öğrencilerin uluslararası geçerli sertifika sınavlarına yönelik planlanır. Tüm öğrenciler İngilizce sertifika sınavlarına katılır ve elde ettikleri başarılar üniversite başvuru portfolyolarına eklerler.
Dili yaşayarak edinme politikamız, öğrencilerin İngilizce iletişim kuracakları uluslararası arkadaşlıklar ile gerçekleştirilir. Öğrencilerin dil arkadaşları ile vakit geçirecekleri etkinlikler planlanır.
Tatillerde planlanan dil kampları ile öğrenciler farklı ortamlarda İngilizce iletişim kurma tecrübesi edinirler. Öğrendiklerini uygulama fırsatı bulan öğrenciler eğlenerek dil edinmenin keyfini yaşar.
Cezeri Teknoloji Lisesi, geleceğin kodlarını yazdığı teknoloji üssünde uygulama ve uzmanlık eğitimleri verir. J-Tech Atölyeler teknoloji lisesinin kuluçka ve üretim merkezidir.
Tüm mekatronik derslerinde öğrencilerin bir proje yapması gerekir. Bu projeler danışman öğretmenler aracılığı ile gerçekleştirilir. Projeler her çeyrekte tamamlanması gereken aşamalardan oluşur.
Mesleki eğitimlerin verildiği 9. sınıftan 11. sınıfın bitimine kadar öğrencilerin bir Tübitak projesi onayı alması gerekmektedir. Öğrenciler Tübitak projesini istedikleri sınıfta yapabilirler.
Mekatronik eğitimlerinin verildiği teknoloji lisemizde öğrenciler teknoloji ekosistemi ile 10 ve 11. Sınıfta yapacakları stajlar ile tanışır. Yaz tatillerinde planlanan stajlar tüm öğrenciler için zorunludur.
Cezeri öğrencileri kuluçka merkezlerinde kurguladıkları ve J-Tech atölyelerinde ürettikleri ürünlerini kendi piyasalarında sergileme ve pazarlama imkanları bulurlar.
M.T.O.K. : Üniversite tercihlerinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine ayrı kontenjan ve avantaj sağlayan sistemdir. M.T.O.K ile mekatronik öğrencilerinin tercih edilebildikleri mühendislik alanları şunlardır:
Cezeri Kariyer Merkezi, öğrencinin kimliğini geleceği ile entegre etmek üzere çalışır. Öğrencinin bireysel farklılıklarına yönelik karakter ve kariyer envanterleri uygular. İlk yıldan başlayan kariyer planlama çalışmalarına veliler de dahil edilir. Okul, veli ve öğrenci işbirliğinde yürütülen kariyer planlama çalışmaları sonucunda 11. sınıfa başlayan tüm öğrencilerin uzmanlık alanlarını ve hedeflerini belirlemesi beklenir.
Cezeri Kariyer Merkezi, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu üniversite hazırlık planlamalarını bireysel olarak yapar. Üniversite hazırlık programı kapsamında hazırlanan etüt ve ek ders programları İnteraktif Çalışma Salonunda gerçekleşir.
Öğrencilerin mesleki, dil, akademik ve sosyal alandaki başarı sertifikaları üniversite tercih portfolyosuna eklenir. Yurtdışı üniversiteleri için öğrencilere bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri yürütülür. Öğrencilerin istekleri doğrultusunda üniversite tercih ve başvuru süreçleri öğrenci ile birlikte gerçekleştirilir.
Cezeri Teknoloji Lisesi, okul saatleri dışında gerçekleştirdiği ek programları Cezeri Akademi’de planlar. Cezeri Akademi, Cezeri yıllık gelişim vizyonu kapsamında ve öğrencilerin ihtiyacı doğrultusunda hafta içi ve hafta sonu programlar hazırlar.
Hazırlanan programlar, öğrencilerin mesleki gelişim, İngilizce eğitimleri ve akademik kazanımlar başlıklarında yapılır. Cezeri Akademi, eğitimleri seviye merkezli olarak planlayarak tüm öğrencilere hitap eder.
Cezeri Teknoloji Lisesi misyonu, vizyonu, paradigması, eğitim felsefesi ve programları ile eğitimde öncü olmayı hedeflemektedir. Cezeri Bilim ve Teknoloji Okulları’na, Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir. Kayıt aşamalarını ve şartlarını bu sayfadan öğrenebilirsiniz.
Cezeri Teknoloji Lisesi kayıt aşamasında Milli Eğitim Bakanlığı prosedürlerini ve Cezeri Okulları kabul politikalarını göz önünde bulundurur.
Cezeri Teknoloji Lisesi’ne kayıt yaptırmak isteyen velilerimiz online aday kayıt formunu veya okula gelerek ön kayıt formunu doldurur. Okulumuza kesin kayıtlarını yaptırmak isteyen velilerimiz aşağıda istenen belgeler ile okula gelerek aday kayıt formunu imzalarlar. Ara sınıflarda bulunan (10 ve 11’nci sınıf) öğrenciler için düzey belirleme sınavı yapılmaktadır.
Kayıt için istenilen belgeler
*Öğrenci Sağlık Raporu
*LGS sınav sonucunu gösterir belge
*Son 2 yıllık not belgesi ya da transkript
*Yurt dışından gelen öğrenciler için son 2 yıllık not belgesi ya da transkript ile ilgili İl MEB Müdürlüğünden onaylı denklik belgesi
*Öğrenciye ait 4 adet vesikalık fotoğraf (basılı kopya)
*Anne ve babaya ait birer adet vesikalık fotoğraf
*Anne, baba ve öğrenciye ait kimlik fotokopisi
*Kayıt işlemlerini tamamlayacak veliye ait ikametgah belgesi
*Anne-baba boşanmış ise Velayet Belgesi
**Yabancı Uyruklu Öğrenciler için gereken ek belgeler
*Aile üyelerinin pasaport kopyaları
*İkamet / çalışma izni bilgisi
9.Sınıf Öğrencileri
Ön kayıt yaptıran 9. sınıf öğrencilerine psikolojik danışman ve rehberlik birimi tarafından ön mülakat yapılmakta ve Mesleki Yaklaşım Envanteri uygulanmaktır. Kayıt aşamasında başvuru sırası dikkate alınmaktadır. Çıkan rapor sonucu öğrenci kayıt durumundan bağımsız olarak aile ile paylaşılmaktadır.
Ara Sınıflar Öğrenci Kabulü
Kontenjan dahilinde 10 ve 11.sınıf öğrencilerine yönelik düzey belirleme ve Okula Kabul Sınavı uygulanmaktadır. Bununla birlikte psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi tarafından mülakat ve Mesleki Yaklaşım Envanteri uygulanmaktadır. Kayıt aşamasında başvuru sırası dikkate alınmaktadır. Çıkan rapor sonucu öğrenci kayıt durumundan bağımsız olarak aile ile paylaşılmaktadır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler
Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin belgeleri, kayıt esnasında kayıt birimine teslim edilmelidir. Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler için ders ve danışmanlık desteği sunulmaktadır.
Sağlık Gereksinimi Olan Öğrenciler
Cezeri Teknoloji Lisesi olarak öğrencilerimizin sağlıklarına büyük önem verilmektedir. Kronik rahatsızlığı bulunan öğrencilerin örgün eğitime engel olacak durumlarında doktor raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Öğrencilerin örgün eğitimine mani olacak bir durum olduğunda kayıtları yapılmamaktadır.
Kronik rahatsızlığı bulunup örgün eğitime mani olacak durumları bulunmayan öğrencilerimizin sağlık durumları ve gelişimleri sağlık personelimiz tarafından düzenli olarak takip edilmektedir.