Disiplinler arası iş birliğinin bilimsel anlamdaki kurgulanmış şekli olan Bilim ve Teknoloji Eğitimleri kendi içinde farklı başlıklara ayrılmaktadır. Eğitim programı içeriği tüm eğitim kademelerine uygun biçimde oluşturulmuştur. Bilim ve Teknoloji kapsamına giren tüm ders maddeleri, atölye ve kulüp çalışmaları, bu alanda düzenlenen etkinlikler birbirini tamamlayan bir bütünlük içerisinde kurgulanmaktadır. Bilim ve Teknoloji alanında uygulama merkezli bilgi edinimi yaşayarak öğrenme felsefesini yansıtmaktadır.
Fen Bilimi Eğitimi
Okulumuzun temel eğitim anlayışı çerçevesinde öğrencilere temel bilimlerin tanıtılması ve sevdirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaşayarak öğrenme anlayışımıza uygun olarak bilim atölyemizde bol miktarda deneyerek ve eğlenerek öğrenmeye yönelik etkinlikler yapılmaktadır. Anaokulundan itibaren tüm kademelerde farklı düzey ve yaklaşımlarla gerçekleştirdiğimiz fen bilimleri eğitimini özellikle bu alanı seçen 11 ve 12. Sınıflarda ileri düzeyde vermekteyiz.
Anaokulunda başlayan Bilim ve Teknoloji eğitimlerimiz ile Doğa ve Canlı eğitimi kapsamındaki canlıları tanımaya yönelik çalışmalar merak ve sorgulamaya atılan ilk adımlardır. İlkokulda verilen fen bilimleri ve hayat bilgisi konu bütünselliğini sağlayarak fen bilimlerinin temelini atmaktadır. Ortaokulda fen bilimleri eğitimleri yoğunlaşarak devam etmekte olup seçmeli dersler ve kulüplerimiz ile bu alana ilgisi olan öğrencilerimiz desteklenmektedir. Lise’de Astronomi ve uzay bilimleri, fizik, kimya ve biyoloji olarak alanlara ayrılan fen bilimleri eğitimi öğrencilerimizin alansal uzmanlık hedeflerine yöneliktir.
Fen bilimleri dersinde öğrencilerin doğa ile barışık olma anlayışı temel alınarak doğal yaşam deneyimleri sunulmaktadır. Canlıların yaşamsal faaliyetlerini doğal şartlarda gözlemleme imkânı bulan öğrencilerimiz bu alanda kendi projelerini gerçekleştirmektedirler.
Bilimdeki son gelişmeler takip edilerek öğrencilerimizin düşünce dünyaları zaman paradigmasına uygun olarak ilerler. Bu bağlamda mevcut durumu kavrayan öğrenci geleceğe yönelik kurgularını gerçekleştirebilir. Sorgulama ve araştırma merkezli hazırlanan eğitim programımız öğrencilerin kavradıkları bilgileri analiz ve sentez yapabilmesini sağlamaktadır. Öğrendiklerini kendi tecrübe ve birikimleri ile birleştiren öğrencilerimiz işlevsel ve kalıcı bilgiler edinirler.
Hedefimiz yaşadığı çağın dinamiklerini çözen ve böylece bilimin hayata yansıyan tüm yönlerini görerek buna yön verebilen nesiller yetiştirebilmektir. Öğrencilerimizi fen ve bilim alanındaki projeler konusunda destekleyip teşvik etmekteyiz.
Teknoloji Eğitimi
21. yüzyıl becerileri kapsamında hızla gelişmekte olan teknoloji eğitimi bir ders maddesi olmaktan ziyade tüm alanları etkileyen temel bir disiplindir. Bu bağlamda teknolojiyi kullanan değil teknolojinin gücünü anlayan ve ona yön veren gençleri anaokulundan başlayarak geleceğe hazırlıyoruz. Teknoloji eğitimleri kapsamında gerçekleştirilen bilişim teknolojileri, robotik kodlama, drone, model hava araçları, web tasarımı, nesnelerin interneti vb. alanlarda JazariLab’larımızda eğitimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
Bilgi bir motivasyon aracı olarak aslında merak duygusunun doğada karşılık bulmuş halidir. Bireysel anlamda bir yetkinlik ifadesi olan bilişim teknolojileri, toplumsal olarak gücü simgelemektedir. Bu etkinlikler ile zihinsel gelişimin ön planda tutulduğu bir çağ içerisinde öğrencilerin adım atacakları dünyanın kodlarını çözebilme becerisi kazanmaları istenmektedir.
Okullarımızda bilişim teknolojileri öğrencilerin merak duygusunu geliştirerek potansiyellerini ortaya çıkartmaları için araç olarak kullanılır. Anaokulunda başladığımız bilim ve teknoloji eğitimleri içerisinde öğrencilerimiz oyun aracılığıyla teknoloji ile tanışmaktadır. İlkokulda başlayan bilişim teknolojileri ve kodlama dersleri ile öğrencilerimiz eğlenerek öğrenmenin farkını yaşarlar. Algortimik düşünme becerileri temel seviyeden itibaren öğrencilerimize kazandırılır. Ortaokul dönemi itibariyle uygulamaya yönelik teknoloji eğitimlerimiz yoğunlaşarak seçmeli ders ve faaliyetler ile öğrencilerin fayda merkezli üretim yapmaları sağlanır. Yarışma ve projelere katılıma yönelik güncel faaliyetlerle öğrencilerimizin katılması teşvik edilir. Lise döneminde teknoloji ile ilgili verilen eğitimler ile birlikte öğrencilerin hizmetine sunulan esnek eğitim ortamları ile öğrencilerin kendilerini özgürce geliştirmelerine imkan tanınır. Fikirden üretime giden yolculukta teknolojiyi her alanda araç olarak kullanabilme becerisi öğrencilerimize kazandırılır.
Teknolojik çalışmaların destekleyici kolu olan maker faaliyetleri ile öğrencilerimizin hayallerine ortak olup atölye çalışmaları yapıyoruz. Ahşap ve farklı materyaller ile oluşturulan maker atölyemizde öğrencilere rehberlik edilerek kendi üretimlerini yapmaları sağlanır. Yaş gruplarına göre planladığımız programda her eğitim kademesindeki öğrencilerimize uygun bir çalışma sahası bulunmaktadır. Tüketim merkezli bir yaşam anlayışından üretimi esas alan bir anlayışın geliştirilmesini çocukluk döneminde oluşturmayı hedeflemekteyiz.
Matemaktik Eğitimi
Hayatın her alanında olan matematiksel düşünme becerisinin öneminin farkında olarak temel matematik kavram ve becerileri günlük hayatın içerisine işlenerek öğrencilere sunulur. Matematik dersi disiplinlerarası yaklaşıma uygun olarak tüm derslerimizin temelini oluşturmaktadır. Problem çözme, analitik ve soyut düşünme becerisi matematik dersi kapsamında hayatın içinden örneklerle öğrencilere kazandırılır. Etkin düşünce yöntemleri ile olaylara algoritmik açıdan yaklaşan öğrencilerimiz tüm alanlarda sistemli ve sağlıklı fikir üretebilme becerisi geliştirirler. Matematik kendi doğrularını içinde barındırır böylece diğer derslerden farklı olarak Matematik temel kavram ve ilkeleri ile öğrencilerin kendi istekleri doğrultusunda ilerleyebilecekleri bir alandır.
Anaokulundaki bilim ve teknoloji eğitiminin temel alanlarından olan matematik tüm eğitimlerimiz içerisinde düşünme becerileri olarak yer almaktadır. Sayıları hayatın içerisine konumlandıran çocuklarımızın kavrama becerileri oyunlar aracılığıyla geliştirilmektedir. İlkokul dönemi boyunca verilen matematik eğitimleri eğlenceyi temel alan bir eğitim anlayışı ile devam eder. Ortaokul sürecinde matematik, disipliner eğitim bütünlüğü içinde intearaktif olarak gerçekleştirilir. Lise eğitimi boyunca alan farkı olmaksızın tüm sınıf düzeylerinde matematik eğitimleri devan eder. Alan seçimine göre lise 11 ve 12. sınıfalarda ileri düzey matematik eğitimleri verilir. Her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası Matematik yarışmalarına katılan okulumuz bu alanda ilgi ve yeteneği olan öğrencilerimize destek vermektedir.